Viskon Kumaş Nedir? Viskon Kumaşın Tüm Özellikleri

sarı viskon kumaş

Viskon yapay ipek olarak da nitelendirilir. Ayrıca terim olarak rayon kumaş olarak da kullanılır. Rayon kelimesi ise İngilizceden gelen ‘ray’ yani güneş ışığı ‘on’ yani pamuk kelimelerinden oluşur. Pamuğa benzeyen ışıltılı kumaş anlamındadır. İngilizcede viscose şeklinde geçer. Bu durumda viskon kelimesinin ‘viskoz’ şeklinde yaygın olarak kullanılmasına da neden olur. Viskon kumaşın hammaddesi kayın ağacından elde edilir yani kayın ağacının temel bileşeni olan selüloz işlenerek viskon elde edilir. Üretim sürecinde yapısındaki selülozda kimyasal bir değişiklik olmaz, selüloz olarak kalır. Bu durumun viskonun pamuk ile benzeşmesine neden olur. Bu özelliği sayesinde de pamuklu viskon kumaş olarak da anılır. Yüksek emiş gücüne sahip bu kumaş üretildiği tekstil ürünlerine nitelik katar. Konforlu bir kullanım sunar. Hava geçiren yapısı sayesinde kıyafetlerinde rahat olmak isteyen kişilerin ilk tercihi olur. Pamuklu kumaşlara göre de artısı olan bu kumaş türü, kendi ağırlığının ortalama olarak 1.2 katı kadar emiş gücüne sahiptir.

 

Viskon Kumaş Nasıl Anlaşılır?

 

Tüm tekstil ürünlerinde kullanıcılarına konforlu bir kullanım sunan bu kumaş konusunda sıklıkla viskon kumaş nasıl anlaşılır sorusu gündeme gelir. Bu nitelikli kumaşın temel maddesi olan selüloz aslında birçok kumaşta kullanılır. Mesela, suni ipek tarzındaki kumaş türlerinin de hammaddesi içerisinde sentetik olmayan selüloz vardır. Ancak viskon kumaşın üretim süreçlerindeki farklılıklar onu diğer kumaşlardan ayırır. Viskon sıklıkla pamuk yerine kullanılır. Çünkü pamukla benzer birçok özelliği vardır. Ancak ona nazaran üretimi daha kolay ve ucuzdur. Organik malzemeden yapılması sebebi ile polyester gibi sentetik kumaşlara göre daha üstün kabul edilir.

 

Viskon Kumaş Nasıl Yapılır?

 

Viskon kumaşların başlangıç materyalinde lignin içermeyen selüloza ihtiyaç vardır. Odun hamurundan selüloz ile yapılan viskon, üretim yöntemi açısından da oldukça ucuzdur. Bu sebeple de büyük ölçülerde rahatlıkla üretilir. Viskon kumaş nasıl yapılır sorusunu cevaplamak için üretim aşamalarına göz atmakta fayda vardır. Selüloz oluşturulması: Üretim süreci odun hamurundan selüloz oluşturulmasıyla başlar. Kaliteli bir viskon elde etmek için kullanılacak olan selülozun en az %90 oranında saf olması gereklidir. Alkali selüloz dönüşümü: Elde edilen selüloz, kimyasal bir reaksiyona sebep olan kostik sodada çözündürülür. Bu reaksiyon sonrasında selüloz alkali selüloza dönüşür. Buradaki işlem ile selülozda bulunan yabancı maddeler ayrıştırılmış. Presleme: Alkali selüloz iki silindir arasında preslenir ve fazla sıvısı alınır.

Bu şekilde preslenmiş olan tabakalar sonrasında parçalanır. ‘Beyaz kırıntı’ denilen maddeye dönüşür. Yaşlanma ve xanthation: Beyaz kırıntılar saf oksijene maruz bırakılarak yaşlandırılır. Bu aşama sonrasında ise ‘sarı kırıntı’ adı verilen yeni bir madde yapılmak üzere karbon disülfite maruz bırakılır. Olgunlaşma: Bu aşamada sarı kırıntılar eritilir ve olgunlaştırılır. Filtreleme ve ekstrüzyon: Birkaç saatlik olgunlaşma sürecinden sonra sarı kırıntılar süzülür ve içerisindeki gaz kabarcıkları giderilir. Sonrasında ise duş başlığını andıran birçok deliği olan bir cihaz olan memecik tarafından ekstrüde edilir. Asit banyosu ve tamamlanması: Elde edilen madde bu aşamada suni sülfürik asit banyosuna bastırılır. Ardından filamentler döndürülür ve çekilir. Daha sonrasında da istenilen şekil ve edatta kesilebilen bir kumaş üretmek amacı ile yıkanır.

 

Viskon Kumaşın Genel Özellikleri

Viskon nasıl bir kumaş, özellikleri nelerdir soruları tekstil ürünlerine konfor ve kalite katan bu kumaş hakkında sıklıkla sorulan soruların başında gelir. Moda sektöründe sıkça tercih edilen viskon kumaşların genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: - Viskon kumaş terletme yapmaz. Çünkü yapısı gereği hava alır. - Renklerin canlı kalmasını sağlar. - Baskı yapılması açısından elverişli bir kumaştır. - Rahat olduğu kadar tekstil ürünlerine zariflikte de katar. - Yüksek seviye nem emme özelliği vardır. - Şişme özellikli yüksektir. Bu sebeple de su emiciliği bulunur. - Pamuğa nazaran iki kat daha fazla esner. - Hemen kuruyabilen bir kumaştır Viskon kumaş genel olarak kaygan yapısı sebebi ile satene benzer. Ancak satene nazaran daha dayanıklıdır. Bu özelliği sebebi ile sıklıkla viskon kumaş kırışır mı sorusu sorulur. Dayanıklı bir yapısı olmasına rağmen bu kumaş oldukça da hassastır. Yüksek sıcaklık derecelerinde yıkandığında çelme olasılığı vardır. Kolayca kırışmaz ama çok sıkıştırıldığı da kat izi olabilir veya kırışabilir. Bu nedenle de ütülerken en düşük sıcaklıkta ütülenmesi ve ütü bezi kullanılması gerekir.

 

Viskon Kumaş Kullanım Alanları

 

Doğal yöntemler kullanılarak geliştirilmiş olan bu kumaşlar sıklıkla kadın iç çamaşırlarında tercih edilir. Satene benzer yapısı sebebi ile konforlu, şık ve zarif ürünlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Ayrıca geceliklerde yazlık gömlek, elbise veya büyük beden tişörtlerde de yaygın olarak kullanılır. Yüksek emiş gücü olması sebebi ile doğal boyama yöntemlerinin kullanıldığı baskı ürünleri için de uygun bir kumaştır. Ayrıca sadece giyim eşyalarında değil el bezi veya masa örtüsü gibi ev eşyalarında da kullanılır.

 

Viskon Kumaş Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Şimdi isterseniz bu konforlu ve kaliteli kullanım sunan kumaş hakkında sıklıkla sorulan diğer sorulara cevap verelim:

 

Viskon Kumaş Terletir mi?

 

Bu kumaşlar yapıları gereği hava alan doğal kumaş türleridir. Bu sebeple terlemeye sebep olmaz ve konforlu bir kulanım sunar. Yüksek emiş gücü vardır. Bu özelliği sayesinde de yaz aylarında kullanımı idealdir. Mesela, viskon kumaş elbise çeşitleri giyildiği zaman sanki yokmuş hissini verir.

 

Viskon Kumaş Çeker mi?

 

Doğal yöntemler ile üretilen bu kumaş dayanıklı olmasına rağmen hassas bir yapıya sahiptir. Özenli kullanımı ve yıkama talimatlarına göre temizlenmesi gerekir. Yapıları gereği pamuğa benzediğinden dolayı çekme payı bulunur. Mesela, yaklaşık olarak 1 metre viskoz kumaş ortalama birkaç cm çekebilir. Bu sebeple de yüksek sıcaklıklarda yıkanmaması gerekir.

 

Viskon Kumaş Esner mi?

 

Hem rahat hem de zarif bir görünüm elde edilmesine yardımcı olan bu kumaşların ciddi derece de esneme kabiliyeti vardır. Ancak dokuma viskon kumaşın kullanıldığı kıyafete bağlı olarak vücuda yapışma veya salaş görünüm oluşturulabilir. Bu açıdan büyük beden elbise üretiminde de tercih edilir.

 

Viskon Kumaş Sağlıklı mı?

 

Sağlıklı bir kumaş türüdür. Çünkü hammaddesi kayın ağacıdır. Kayın ağacı da doğal bir liftir. Bu tarz kumaşlar sağlıklı olması kadar zarif ve rahattır. Elyafın düzgün ve narin eğrilme özelliğinden dolayı da kıyafetlerde yumuşak bir dokunuş elde edilir. Kaygan ve ten ile uyumlu olması sebebi ile giyimi de rahat ve kolaydır.

 

Viskon Kumaş İç Gösterir mi?

 

Özellikle yaz aylarında tercih edilen bu ince kumaşlar yapıları gereği vücudu yapılma ve iç göstermez. Ancak bazı modellerin tasarım özellikleri gereğince vücuda yapışma ihtimali olabilir ve bu şekilde de vücut hatları belli edebilir.
Etiketler: blog
Haziran 16, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR