Likralı Kumaş Nedir? Likralı Kumaş Özellikleri & Çeşitleri

likralı kumaş nedir

Bu lifler sadece uzama yeteneğini değil aynı zamanda uzadıktan sonra eski haline dönebilme yeteneğini de ortaya koyar. Bu durum özellikle de likralı kumaş esner mi sorusunun yanıtını verir. Evet, bu kumaş türü esner yani lifler uzar ve eski haline döner. Mükemmel bir konfor sunan likralı olan kumaşlar; pantolon, elbise, bluz gibi birçok farklı giyim ürünlerinde kullanılır. Özellikle büyük beden elbise başta olmak üzere tüm büyük beden giyiminde bu kumaş türü rahat ve zayıf gösteren kıyafetler tasarlamayı sağlar. Farklı çeşitlerde farklı özellikleri olan likra seçenekleri bulunur. Likra aslında teknik olarak esnek ve dayanıklı bir liftir. Likralı kumaş türü, C. L. Sandquist ve Joseph Shivers adında iki kimyager tarafından keşfedilmiştir. Kauçuktan ya da elostomerik maddelerden üretilebilir. Elostemer lifler doğal ve kauçuk lifler, poliüretan ve aridex liflerini kapsar. Likrayı daha iyi tanımak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Likranın ilginç özelliklerini keşfettikçe mükemmel konforuna hayran kalacaksınız!

Likralı Kumaş Hangi Tür Giyim Ürünlerinde Kullanılır?

Spor ve fitness kıyafetleri başta olmak üzere konfor ve rahatlık aranan her türlü giyimde likralı kumaş kullanılabilir Taytlar, pantolonlar, elbiseler, bluzlar, mayolar, tesettür giyim, iç giyim ürünleri gibi çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Likralı taytlar ve toparlayıcı pantolonlar büyük beden giyimin vazgeçilmezleridir. Likra atletler ve iç çamaşırları konfor ve rahatlık açısından çok tercih edilen giyim ürünleridir. Likralı toparlayıcı tayt pantolonlar zayıf gösteren yapısıyla mükemmel giyim alternatiflerinin başındadır. Likra kumaşlar; rahatlık seviyesini artıran, çok konforlu, pürüzsüz, yumuşak ve bakımı çok kolay olan bir kumaş türüdür. Konfor ve rahatlık için likralı tayt pantolonlar sıklıkla tercih edilir. Likralı kumaş özellikleri açısından giyim sektöründe kendine geniş kullanım alanları bulmuştur. Hem dayanıklı hem esnek oluşu bu kumaşa mükemmel rahatlığı ve toparlayıcı özelliğini kazandırır. Bu esnek ve konforlu kumaştan tasarlanan toparlayıcı tayt ve pantolonlar zayıf gösteren ve çok rahat giyim ürünleridir.

 

Likralı Kumaş Özellikleri Nelerdir?

Sentetik bir elyaf olan likra kullanıldığı kumaşa mükemmel bir esneklik kazandırır. Hem esneyen hem de esnedikten sonra eski haline dönen bu kumaş dayanıklı ve bakımı kolay bir kumaş türüdür. Suyu çok iyi emen likranın yüzeyi de pürüzsüzdür. Likra ebadının altı katına kadar esneyebilir. Diğer sentetik kumaşlara göre ısıya dayanıklılığı daha fazladır. Ayrıca likralı olan kumaş ter tutmaz. Polyester likralı olan kumaşlar esnek, parlak, çok dayanıklı kumaşlardır. İpeksi ve çok yumuşak yüzeyi ile rahatlığı artırır. Kolay kolay kırışmayan polyester likralı tarzındaki kumaşın temizliği de oldukça kolaydır. Genel olarak likra kumaşların özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

 

• Esner ve toparlanarak eski haline döner.

• Kendi ebatlarının 6 katına kadar uzama kabiliyetine sahiptir.

• Ter tutmaz ve temizliği, bakımı kolaydır.

• Yüzeyi yumuşak ve ipeksi bir dokudur.

• Hareket kabiliyetini artıran konforu sunar.

• Kolay kırışmaz ve uzun süre ütü gerektirmez.

• Toparlayıcı özelliği ile vücudu daha sıkı gösterir. Bu tarz kumaşlar genellikle büyük beden giyiminde tercih edilse de kendine her tür giyimde vazgeçilmez bir yer edinmiştir.

 

Likralı Kumaş Terletir mi?

Sentetik bir yapıya sahip olan elastan kumaş terleten bir kumaştır. Polyester likralı olan kumaş ise ter tutmayan özelliklerde üretilebilir. Ancak polyester genellikle terleten ve hava almayan bir sentetiktir. Farklı liflerle karıştırılan likra kumaşların nefes alan daha özel bir yapıya ulaşması mümkündür. Spor kıyafetler ve toparlayıcı taytlar gibi ürünlerde terletmeyen elastan kumaş karışımları kullanılabilir. Kullanıldığı alana göre kumaşın farklı karışımları tercih edilir. Örneğin; dış giyimde sıcak tutan likra kumaşlar tercih edilirken yazlık ürünlerde farklı liflerle karıştırılan kumaşlar daha uygun olur. Likralı mira kumaş özellikleri ile tesettür giyimde de tercih edilen bir kumaş türüdür. Likranın terletmeyen ve nefes alan yapısı kapalı giyim de aranılan konforu sağlar. Yazlık giyim ürünlerinde mira kumaş kullanıldığında terletmeyen kıyafetler elde edilebilir.

 

Likralı Kumaş Çeker mi?

Önerilen temizlik talimatlarına uyulursa likralı kumaşlar çekmez. Genellikle bu kumaştan üretilen giysilerin 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Ancak etikette yazan talimatlara göre bakım yapmak en doğru yöntem olacaktır. Poliamid, pamuk, polyester, viskon, yün gibi başka liflerle kombine şekilde giysilerde kullanılabilen kumaşın içeriğine bakmak gerekir. Etiketteki yıkama talimatlarına göre yıkanan likralı bir kumaşta çekme ya da bozulma olmaz. İlk günkü gibi kullanılmaya devam edilir. Zaten bu tarz kumaşlar çok dayanıklı bir kumaş türleri arasındadır. Bu kumaştan üretilen kıyafetler de çok uzun zaman boyunca aynı kalitede kalır.

 

Likralı Kumaş Nasıl Yıkanmalıdır? 

likra kumaş

Likralı olan kumaşlardan yapılmış kıyafetlerde sadece elastan yer almayabilir. Yani likrayla başka lifler de karıştırılabilir. Pamuk, polimer viskon gibi başla liflerle karıştırılarak üretilen kumaşların yıkama talimatları da farklı olabilir. Etikete bakıp % kaç elastan % kaç diğer liflerden oluşmuş öğrenmek en iyisidir. Likralı kumaş için genellikle 30 derecede yıkama tavsiye edilse de yıkama tercihi tamamen kumaşın bileşenlerine bağlıdır. Bu nedenle yıkama talimatına göre yıkamak önemlidir. Bazı iç çamaşırı, mayo, çorap veya farklı kıyafetlerde likra ve başka liflerden oluşan kumaşlar kullanılabilir. Kumaşın saf likradan oluşması gerekmez. Likra yine aynı esnekliği sunar. Likralı bir kumaştan kıyafetiniz ya da iç çamaşırınız olduğunda ürün etiketine göre yıkama yapmanız en doğru yol olacaktır.

 

Likralı Kumaşın Zararları ve Faydaları Nelerdir?

Tüm kumaş türlerinde olduğu gibi likralı kumaşta da kullanımla ilgili avantaj ve dezavantaj sağlayan özellikler vardır. Polyesterden olan likralı kumaş nefes almayan yapıya sahip olduğundan yaz aylarında tercih edilmemelidir. Cildi tahriş edebilir ve sağlığa zarar verebilir. Ancak doğru mevsimde doğru likralı bir kumaştan yapılmış giyim eşyasını tercih etmek büyük kolaylıklar sağlar. Vücudun şeklini alabilen elastan yapıdaki bu kumaş çok konforludur. Kıyafetlerde kumaşın farklı liflerden oluşması mümkündür. Kullanım alanına ve mevsime göre farklı liflerle üretilen likralı olan kumaş türleri tercih edilebilir. Naylon yani polyester türündeki kumaşlar çok sıcak tutar ve terletir. Bu nedenle dış giyim ürünlerine daha uygundur. Doğru tercihle likra mükemmel konforu ve rahatlığı sağlayabilir.
Etiketler: blog
Mayıs 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR